mieszkanie w TBS czy własne cztery kąty?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysztof74
    Drive
    • 2012
    • 50

bzyq, restart radia na pewno pomoze.
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2404
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Temat niby jeszcze odległy, ale lubię z wyprzedzeniem mieć przygotowane różne opcje....

Ost. z żoną miesliśmy burzę mózgów na temat większego mieszkania...te obecne (babci) jest zbyt małe dla naszej trójki więc mocno myślimy nad zmianą. Mieliśmy jakiś tam plan na przyszłośc tj. budowę domu itd. ale troszeczkę życie zweryfikowało na plany i obecnie myślimy raczej nad mieszkaniem. Czekamy z nowym programem rządu "mieszkania dla młodych" zobaczymy co ten program przyniesie...rozważamy również zakup mieszkania z rynku wtórnego oraz mieszkanie z zasobów TBS.

Jako, że (jeżeli nic nie wyskoczy po drodze) aż tak bardzo nam się nie spieszy ponieważ kredyt planujemy wziąć za mniej więcej 3 lata,a do tego czasu uciułać gotówkę to mocno zastanawiamy się na tym mieszkaniem z TBSów.
    TBS:
    plusy: mieszkania nowe z piwnicą i miejscem parkingowym. Do tego wzielibyśmy za gotówkę czyli zero kredytu...a wpłata na mieszkanie będzie zamrożona czyli gdybyśmy jednak chcieli coś tam innego w przyszłości to to co wpłacimy dostaniemy z powrotem. Przepadnie tylko kaucja.

minusy: jeden podstawowy nigdy nie będzie to nasze:/

jako, ze wielu z Was posida troszę więcej doświadczenia życiowego to proszę o opinie.

pozdrawiam

[ Dodano: Czw 26 Wrz, 13 14:27 ]
    ps. może uprzedzę pytanie...a co w spadku córce? o tym już pomyślałem - jako posag dziłake budowlaną już ma
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Ja bym polecał swoje- wiadomo, co miesiąc kredyt, ale za 25 lat masz coś na prawdę swojego, a tak w TBS-ie jesteś jak na wynajmie.
      Niby możesz odkładać kasę tą którą byś wydał na zakup mieszkania - uwierz mi i innym: nic tak pięknie nie nakłania do regularności odkładania jak umowa kredytowa

Co dla córki?? Działka budowlana jako posag dobra rzecz, a jeszcze lepsze dobre wykształcenie

Komentarz

• piotrcar
        Rider
        • 2010
        • 641

czy ty wiesz jaki jest czynsz za TBS??????????????powiem tak tesciowie mieszkaja w TBS we wroclawiu maja z 70m i placa UWAGAAAAAAA 1700zl!!!!!!!!!!!! tak ze dowiedz sie najpierw o czynsz
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• gomar
          Rider
          • 2012
          • 480

Mieszkania w tym kraju to moim zdaniem olbrzymi problem o którym co jakiś czas coś się mówi a nic z tym nie robi (w sumie jak prawie ze wszystkim). Uważam, że to, że Polska jest na 214 (?) miejscu w dzietności i wyprzedzają nas chyba tylko jakieś 3 kraje to w ogromnej mierze "zasługa" gospodarki mieszkaniowej... Temat rzeka. Ale do meritum.
          Co ja wiem od kolegi, który chciałby wyprowadzić się od mamy.
          Akcja dzieje się w Gliwicach i na wstępie powiem, że znajomi raczej odradzają TBSy. Po pierwsze musisz mieć określone dochody i przejść całą rekrutacje, oczywiście dodatkowo na ile masz umowę w pracy itd. Załóżmy, że spełniasz wymagania i jakimś cudem Cię wybrali (kolega też niby spełniał ale się nie załapał). Z tego co pamiętam to wkład za kawalerkę był 40 tyś zł i czynsz zdaje się 600. Na wolnym rynku kawalerkę można by wynająć za podobną cenę lub nieco wyższą... Moim zdaniem średni biznes. Z resztą u mnie widać kto mieszka w TBSach, tam seicento czy inne punto pod blokiem nie uświadczysz... Do tego nie jestem pewien czy ten wkład możesz potem odzyskać, bo chyba gdyby tak było to ludzie nie dawali by ogłoszeń, że odstąpią mieszkania w TBSach..
          SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2404
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Z przydziałem lokalu nie powinno być problemu znajomy jest w radzie nadzorczej;-) czynsz 560zl 52m wklad do odzyskania i faktycznie 41tys przepada tylko kaucja 8tys...co przyniesie czas pokaże ciśnienia nie mam...pewnie za te 3-4lata się pojawi bo jakąś decyzję będzie trzeba podjąć:O

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

BADYL, nie pakuj się w TBS, znacznie lepiej i taniej wyjdzie kredyt na mieszkanie
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2404
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

piramida, max kredyt jaki by mnie interesował to 200k czyli rata wyjdzie ok1100zl. Niestety te 200k nie wystarczy mi na nowe mieszkanie które mnie się podoba:-( a ziemi sprzedawać nie chcę ma być dla małej lub na czarną godzinę. Mieszkanie z rynku wtórnego stoi u nas około 150-170k czyli rata wypada od 900 do 1000 do tego dolicz czynsz 550zł wychodzi 1500zl...taniej jednak nie wypada:-(

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

BADYL, a ile cię wyjdzie TBS i kiedy będzie twój?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

Zamieszczone przez piotrcar
                    czy ty wiesz jaki jest czynsz za TBS??????????????powiem tak tesciowie mieszkaja w TBS we wroclawiu maja z 70m i placa UWAGAAAAAAA 1700zl!!!!!!!!!!!! tak ze dowiedz sie najpierw o czynsz
                    Ciekawe, być może jest to sytuacja gdzie lokator wykupuje swoje mieszkanie z TBS placac czynsz, w którym zawiera się także splata raty za mieszkanie.

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                      RS
                      • 2013
                      • 4038
                      • Octavia III (5E3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM
                      • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Mieszkam w takim cudzie jak TBS :roll: Po za tym że płace majątek za czynsz to się jeszcze ciągle dopatruje nie doskonałości po stronoe wykonawcy. Ostatnio wyszło że w żadnym oknie nie było pianki :twisted: Ciągle podciekajaca płytą balkonowa sąsiadki skutkiem czego mam plamę na ścianie. Tak po za tym jest ok nowe a zarazem chujo.....we najlepsze że to moeszkania są dla średni zamożnych :lol: a kasuja jak by były dla milionerów. Moja rada bierz kredyt i spłacaj swoje
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                      przedstawiam smerfetke

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez BADYL
                        czynsz 560zl 52m
                        to moim zdaniem w kredyt bym się nie bawił.
                        Znam dwie osoby,które ze względu na rozwód muszą obecnie sprzedać domy. Okazuję się ,że po sprzedaży zostaje im na głowę po 25- 30 tysięcy euro na minusie.Mimo kilku lat spłacania kredytu.Czyli będą płacić teraz za kredyt + wynajem bo gdzieś mieszkać trzeba. Kredyt jest spoko jak wszystko idzie według planu,a życie płata figle.
                        Druga sprawa najem w Polsce jest stosunkowo tani patrząc na kredyt i na wynajem. Co najważniejsze najem jest bez stresowy. Stać Cię na duże masz duże, spada dochód bierzesz mniejsze.
                        Co innego jest mieć kredyt na działkę jako inwestycję a co innego mieć kredyt na dom-mieszkanie w którym się mieszka.
                        Część z was twierdzi ,że emerytury nie dożyje a zastanawiacie się kiedy mieszkanie będzie wasze :wink:

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

BADYL,
                          A dlaczego zrezygnowałeś z budowy domu skoro masz działkę ? Miałem dokładnie taką samą sytuację z tą różnicą że dylemat polegał na tym czy budować dom czy kupić mieszkanie (miałem działkę) jak bym nie liczył wychodziło bardzo podobnie .

PS w tym czasie wszedł program "Rodzina na swoim" i śmiechu warta była ta pomoc

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

U nas mieszkanie 2-3 pokojowe 40-50m2 (tak zeby mogla mieszkac rodzina 2+2), w ktorym jest normalne ogrzewanie, a nie piec kaflowy lub elektryczne kaloryfery w pokojach na wynajmie to koszt okolo od 800zl w gore. Zadbane mieszkania to koszt rzedu 1500zl. Rata kredytu na takie mieszkanie to tez podobna kwota. Pytanie czy kogos stac na placenie wynajmu i odkladanie, czy ryzykuje i bierze kredyt. W TBSach jakie sa u nas, bo mieszka w takim kolezanka to placisz czynsz, ale mieszkanie nigdy twoje nie jest. Jak tam weszli, to byly gole sciany, wiec remont czy urzadzenie to byl ich koszt i tego nikt nie zwroci.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                              RS
                              • 2011
                              • 2404
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez hubert78
                              BADYL,
                              A dlaczego zrezygnowałeś z budowy domu skoro masz działkę ? Miałem dokładnie taką samą sytuację z tą różnicą że dylemat polegał na tym czy budować dom czy kupić mieszkanie (miałem działkę) jak bym nie liczył wychodziło bardzo podobnie .

PS w tym czasie wszedł program "Rodzina na swoim" i śmiechu warta była ta pomoc
                              żeby sie wybudowac potrzebne mi lekko licząć 300k...zdecydowaliśmy z żoną, że poprostu takiego kredytu nie weźmiemy. Tak się ułozyły sprawy a nie inaczej, ze tak jak napisałem wcześniej max kredyt na jaki byśmy się zdecydowali to 180-200k. Nie chcę się zarżnąć, a poza tym gdyby komuś coś się stało to z jednej pensji trzeba by było wyżyć...Może to trochę czarnowidztwo, ale nic na siłe i trzeba myśleć odpowiedzialnie a nie na hura...bo dziś mnie stać

[ Dodano: Pią 27 Wrz, 13 14:35 ]
                              Z tą budową jest jeszcze inny aspekt, a mianowicie...na lokalny development buduje fajne szeregowce np. 80m - blisko szkoły żłobka szpitala itd. i gdyby jednak się karta odwróciła to zamiast budowy wolał bym nawet takie mieszkanie z ogródkiem a ziemia niech sobie leży...jeśc nie woła :diabelski_usmiech

Komentarz

• Andja
                                Rider
                                • 2006
                                • 596

temat rzeka: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ns-marzy%C4%87

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

BADYL, jak masz ziemię to bym sie nawet nie zastanawiał nad mieszkaniem, mogę podesłać ci namiary na górali co ci dom 120m2 postawią za około 30kzł do stanu surowego otwartego, resztę sobie sam skalkuluj :wink:

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

300 czy 400 tysięcy bierzesz kredytu, jak się wybudujesz i przeprowadzisz sprzedajesz mieszkanie babci i zostają ci 2 stówki z groszem do spłacenia. Po drugie - jak będziesz budował sam (w sensie załatwiał, pilnował, zamawiał, zatrudniał robotników a nie całe ekipy) a nie wynajmował jakieś firmy - to możesz się zdziwić jak niewiele to kosztuje tak naprawdę. Deweloperzy muszą z czegoś żyć i uwierz mi, że ich marża to nie jest 5 czy 10% ...
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Enriquez, te 120m2 wystawi systemem gospodarczym do stanu deweloperskiego wraz z instalacjami za te około 200kzł, plus około 70-100kzł na wykończenie całego domu plus roboty wokół domu ale to można zrobić później.

Oczywiście podane kwoty to minimum, w sumie w około 300kzł zmieścisz się z postawieniem całego domu a to ci daje około 3kzł za m2

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2404
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Enriquez, w powyższym poscie napisałem, że życie zweryfikowało nasze plany czyli mieszkanko po baci nam nie przypadnie więc dlatego budowa poszła w odstawke
                                        piramida, podeślij chętnie się przyjrzę 8)

Komentarz

• krzynol
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 11199
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kasa, kasą
                                          ale mieszkałem kiedyś przez 4 lata w TBS'ach, pomijam aspekty niedoróbek i inne sprawy
                                          pamiętajcie, że TBS'y są zapleczem miast/gmin do umieszczania ludzi po socjalu

u mnie pół klatki to byli wysiedlańcy z zalanych i zniszczonych powodzią starych ruder na Oruni i nie tylko

nówka ori blok, po miesiącu nie było włączników świateł, domofon zniknął, w wózkowni było naszczane/nasrane
                                          pomazane ściany, rozjebane pety, szkło, syf ogólny, sodomia i gomoria :twisted:
                                          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                          poprzednie modele:
                                          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez piramida
                                            Enriquez, te 120m2 wystawi systemem gospodarczym do stanu deweloperskiego wraz z instalacjami za te około 200kzł, plus około 70-100kzł na wykończenie całego domu plus roboty wokół domu ale to można zrobić później.

Oczywiście podane kwoty to minimum, w sumie w około 300kzł zmieścisz się z postawieniem całego domu a to ci daje około 3kzł za m2
                                            Kuźwa.. z budową to jest tak: jeśli myślisz, że postawisz dom za 3000kpln, to dodaj do tego 50% i bierz się za budowę zajebiście zaciskając pasa.

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

piramida, chłopie ochłoń - włożyłem 130 kpln w wykończenie mieszkania 90 m.kw. (a naprawdę skromnie robiłem).

Za robocizne (całość) zapłaciłem 10 tyś zł, to nawet jak mu górali co robią za piwo podeślesz to się chłop nie zmieści w tych pieniądzach.

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

A z TBS-ami to nie jest przypadkiem tak, że żeby dostać TBS, to trzeba najpierw oddać swoje własne mieszkanie?
                                                Mam wrażenie (graniczące z pewnością), że 15 lat temu tak właśnie było, bo rodzice mojego kolegi ze studiów musiali oddać swoją kawalerkę żeby dostać TBS.
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

TBS Zabrze lub Piekary 65m2 czynsz 1000zl.plus 60000zl,, kaucji,, Nigdy bym sie na to nie zdecydowal.Dobre fajne mieszkanie to kwota wybudowania domu wiec jest nad czym myslec.
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

Pracuję...